DE
Intermediair voor het aanvragen van een VOG bij Dienst Justis
Intermediair voor het aanvragen van een VOG bij Dienst Justis

Kosten vog

Kosten VOG Aanvraag

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is essentieel voor iedereen die werkt in een sector waar betrouwbaarheid en integriteit van groot belang zijn. Dit document, uitgegeven door Justis, de screeningsautoriteit van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, bewijst dat uw verleden geen belemmering vormt voor een specifieke taak of functie. De aanvraag van een VOG brengt kosten met zich mee, welke een belangrijk aspect zijn om te overwegen.

Per 2023 liggen de kosten voor een digitale VOG-aanvraag rond de €33,85. Voor een aanvraag via de gemeente kunnen deze kosten hoger uitvallen, meestal rond de €41,35. Deze prijsverschillen zijn te verklaren door de extra administratieve handelingen die gemeenten moeten verrichten. Het is belangrijk om te weten dat de tarieven jaarlijks kunnen wijzigen. Het is daarom raadzaam om altijd de meest actuele tarieven te controleren via de officiële website of bij uw lokale gemeente.

Bepaalde groepen kunnen in aanmerking komen voor vrijstelling of korting op de VOG. Dit geldt bijvoorbeeld voor vrijwilligers die werken met kwetsbare groepen. Zij kunnen via specifieke regelingen soms een gratis VOG aanvragen. Informeer daarom altijd naar de mogelijkheden binnen uw sector of organisatie. Bedenk dat de investering in een VOG niet alleen een wettelijke verplichting kan zijn, maar ook een meerwaarde is voor uw professionele profiel.

VOG en Werkgelegenheid

Waarom is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) zo belangrijk voor werkgelegenheid? Een VOG kan doorslaggevend zijn bij het verkrijgen van bepaalde posities, vooral in sectoren waar integriteit en betrouwbaarheid voorop staan, zoals in het onderwijs, de zorg, of bij financiële diensten. De kosten van een VOG, hoewel niet gering, vormen een belangrijke investering in uw professionele toekomst.

Werkgevers vragen steeds vaker een VOG als onderdeel van het aannameproces. Het niet kunnen overleggen van een VOG kan leiden tot het mislopen van een baankans. Hoewel de aanvrager in eerste instantie zelf de kosten draagt, vergoeden sommige werkgevers deze kosten achteraf. Dit verschilt echter per organisatie en is geen wettelijke verplichting.

Het is ook belangrijk om te beseffen dat de aanvraagprocedure enkele weken kan duren. Begin dus op tijd met uw aanvraag, zeker als u weet dat u binnenkort een VOG nodig hebt voor een nieuwe functie of project. Door deze tijdige voorbereiding voorkomt u onnodige stress en zorgt u ervoor dat u klaar bent voor nieuwe kansen zodra deze zich voordoen.

Bovendien, als de VOG-aanvraag wordt geweigerd, zijn er mogelijkheden om bezwaar te maken. Dit proces kan echter lang en complex zijn, dus het is raadzaam om bij twijfel over uw verleden, vooraf advies in te winnen bij een juridisch expert of bij Justis zelf.

Aanvraagproces en Termijnen

Het aanvraagproces voor een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is relatief eenvoudig, maar het is essentieel om de juiste stappen zorgvuldig te volgen om vertragingen en extra kosten te voorkomen. Of u nu kiest voor een online aanvraag of een aanvraag via de gemeente, beide methoden kennen specifieke procedures en termijnen.

Bij online aanvragen vult u het aanvraagformulier in op de website van Dienst Justis. Hiervoor heeft u een DigiD nodig. Na het invullen en betalen ontvangt u meestal binnen vier weken uitsluitsel. Bij een aanvraag via de gemeente maakt u een afspraak, waarna u persoonlijk langs gaat om het formulier in te vullen en te betalen. Hierbij dient u een geldig identiteitsbewijs en soms aanvullende documenten mee te nemen. Ook hier is de verwerkingstijd doorgaans vier weken.

Let op dat vertragingen kunnen optreden, afhankelijk van de complexiteit van uw achtergrondcheck. Een aanvraag kan langer duren bij een uitgebreide justitiële screening, bijvoorbeeld voor posities die een hoge mate van vertrouwen vereisen. Plan daarom ruim van tevoren uw aanvraag in.

Houd er tevens rekening mee dat de kosten voor een VOG niet worden gerestitueerd, zelfs niet bij een negatieve uitkomst van de aanvraag. Het is daarom belangrijk om vóór de aanvraag goed na te gaan of er zaken zijn die een afgifte kunnen bemoeilijken en zo nodig vooraf advies in te winnen.

Speciale VOG Situaties

In bepaalde situaties kan het aanvraagproces voor een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) net iets anders verlopen of kunnen de kosten verschillen. Kennis van deze bijzondere gevallen kan helpen om het proces soepel te laten verlopen en onverwachte kosten te voorkomen.

Een voorbeeld van een speciale situatie is de aanvraag van een VOG voor een visum of emigratie. In deze gevallen kan er een specifiek formulier of procedure vereist zijn, waarvan de details en kosten kunnen verschillen van de standaard procedure. Check altijd de eisen van het land van bestemming of neem contact op met de ambassade voor de juiste informatie.

Een andere bijzondere situatie betreft aanvragen door zelfstandigen. Zelfstandige ondernemers of freelancers kunnen ook een VOG nodig hebben, bijvoorbeeld voor het verkrijgen van bepaalde opdrachten. Hierbij moeten zij vaak aantonen dat hun zakelijke handelingen integer zijn. In deze gevallen kunnen de eisen voor het verkrijgen van een VOG en de bijbehorende kosten afwijken.

Veelgestelde vragen

Het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag is iets wat u niet dagelijks doet. Heeft u hierover vragen? Neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Hieronder vindt u ook de vaakst gestelde vragen terug. De antwoorden hierop nemen ook bij u mogelijke vraagtekens wellicht weg.
VOG

Een VOG aanvragen kost online ongeveer €33,85 en via de gemeente rond de €41,35. Prijzen kunnen jaarlijks wijzigen, dus check actuele tarieven.

Vrijwilligers die werken met kwetsbare groepen kunnen soms vrijstelling krijgen. Informeer bij specifieke regelingen of uw werkzaamheden hiervoor in aanmerking komen.

Een VOG aanvraagproces duurt meestal vier weken. Dit kan variëren afhankelijk van de benodigde achtergrondcheck en de gekozen aanvraagmethode.

Ja, een VOG kan zowel online (met DigiD) als fysiek bij de gemeente worden aangevraagd. Online is vaak goedkoper en sneller.

Dit verschilt per werkgever. Sommige werkgevers vergoeden de VOG-kosten, maar er is geen wettelijke verplichting voor werkgevers om dit te doen.

Algemene vragen

Ja, vaak vragen werkgevers om een VOG bij sollicitaties, vooral in sectoren waar betrouwbaarheid en integriteit cruciaal zijn, zoals zorg en onderwijs.

Bij een negatieve VOG-uitslag kunt u bezwaar aantekenen. Overweeg juridisch advies in te winnen voor het opstarten van een bezwaarprocedure.

Niet voor elke baan is een VOG vereist. Dit hangt af van de aard van de werkzaamheden en de sector waarin u werkt.

De status van uw VOG-aanvraag kan online gecheckt worden via de website van Justis, met gebruik van uw DigiD en aanvraagnummer.

Ja, ook voor vrijwilligerswerk kan een VOG vereist zijn, vooral bij werken met kwetsbare groepen of in een vertrouwensfunctie.